Ægtepagt … hva`for en?

Skrevet af Bryllupskanalen
Tags

En ægtepagt er som en forsikringer, vi tegner dem, men håber ikke at vi får brug for dem. Bryllupskanalen besøger Advokat, Lone Mørch til en snak omkring ægtepagter i forbindelse med bryllup, for er det virkelig nødvendigt? Hvorfor ikke bare lave en mundtlig aftale med sin kommende ægtefælle? og er det ikke en smule uromantisk at snakke om jura op til et bryllup?

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt er et dokument, der oprettes mellem to parter, som er gift eller agter at indgå ægteskab – eller registreret partnerskab, med henblik på at ændre den ifølge lovgivningen fastsatte formueordning mellem ægtefæller, som ellers er “formuefællesskab”. Man kan aftale hele eller delvist skilsmissesæreje eller fuldstændigt særeje – feks for alt, hvad man ejer, for nogen bestemte ejendele eller for det, man erhverver ved arv eller lotterigevinst. Nogen aftaler også, at pensioner – som hver især ellers tager med sig ved sen skilsmisse – skal deles mellem parterne, idet nogen jo har større pensioner end andre. Hvis kvinden i mange år går hjemme på barsel og for at passe børn, har hun typisk ikke så gode pensioner som manden, og det vil mange gerne ændre på, så de deler alt ved skilsmisse.

Det kan være en god idé at oprette ægtepagt hvis man efter en evt. skilsmisse gerne vil beholde det, man selv har tjent eller arvet og således ikke dele med ægtefællen og det kan også være for at give ægtefællen mest ved dødsfald, så børnene – f.eks. førstafdødes særbørn – ikke skal arve så meget. Det kan også tænkes, at den ene ægtefælle har stor gæld og således at den anden vil sikre sine egne værdier og ikke dele dem med den anden ægtefælle, idet pengene så bare går til denne anden ægtefælles kreditorer.

Hvornår opretter man ægtepagten

Ægtepagter oprettes på forskellige tidspunkter – men helst før ægteskabet, idet man skal være enig om indholdet og hvis man først er gift, kan man ikke tvinge den anden ægtefælle til at indgå andre aftaler end dem, der fremgår af loven – og så kan det jo være for sent.

Kærlighed og ægtepagter

Man kan sagtens elske hinanden ubetinget og så oprette en ægtepagt – det kan jo netop være for at sikre den anden ved død, så børn fra tidligere forhold ikke arver så meget eller det kan være for at sikre den fortsatte mulighed for at drive en virksomhed, så man ikke skal dele med konen/manden ved skilsmisse og dermed altså redde en virksomhed med medarbejdere m.v. fra en konkurs. Det kan være uromantisk at tænke på ægtepagt, når man skal giftes, bryllupsplanlægning handler jo om brudekjole og vielsesringe, men mange gør det jo for at sikre hinaden, hvilket jo er en romantisk tanke. Når man gifter sig, indgår man faktisk en juridisk aftale – men ikke alle – faktisk slet ikke ret mange – har nogen idé om retsvirknminger af dette ægteskab, så derfor burde alle kommende ægtefæller tage et minikursus i “ægteskabets retsvirkninger” hos  en advokat, så de er  bedre rustede, når de nu indgår denne bindende aftale om ægteskab – så kan de jo selv aftale, hvilke ændringer de gerne vil have. Det er vigtig at tage stilling til det juridiske inden sit bryllup. Så det er et individuelt om man ønsker at oprette ægtepagt eller ej.

Artikel skrevet i samarbejde med Advokat Lone Mørch

3 kommentarer

 1. ...... siger:

  jeg synes ikke at det er ægte kærlighed når man laver en ægtepagt. min kommende mand vil gerne have en. nu er jeg i et dillemma for hvorffor skal man så overhovet gifte sig

 2. Sandra siger:

  Er det ikke lidt lige som en forsikring, man tegner den men håber aldrig at få brug for den.
  Vi opretter en ægtepagt med særeje.

 3. jane siger:

  hvis den en part har et barn fra tidliger forhold og man så bliver gift
  og den part med barnet dør og man ikke har ægtepagt men et
  testemente hvor barnet kun arver tvangsarven indgår den anden
  parte konto og aktier så i bodeligen.

Skriv din kommentar

Du skal være logget ind for at kommentere.

RELATERET INDHOLD

Video

4 Bryllupper med Ibi Støving

Af Bryllupskanalen

Klar til Kirkebryllup

Af Bryllupskanalen

Ægtepagt … hva`for en?

Af Bryllupskanalen

De vandt et eventyrligt bryllup

Af Bryllupskanalen

Artikler

7-9-13 en heldig bryllupsdag

Af Bryllupskanalen

“Vi har allerede haft 25 vidunderlige års ægteskab, 7-9-13” Hvilket ægte par ville ikke gerne kunne sige det, efter 25 års ægteskab? Udover at denne dato falder på en lørdag og daoten er til at husk for de fleste, så kan der være god grund til, at vælge netop 7. september 2013, til at sige ja, til at dele resten af sit liv, med sin udkårne. Læs mere om, hvorfor mange skandinavier finder netop denne dato ualmindelig heldig.

Bryllup i 11 kilometers højde

Af Bryllupskanalen

Et bryllup behøver ikke være i Kirken eller på Rådhuset, med 80 inviterede gæster. Har I overvejet at lade jer gifte i 11 kilometers højde, over indlandsisen. Denne idè kom Renè Holm på, da han d. 26 september giftede sig med sin kæreste gennem mere end 10 år. Renè er fra Grønland og hans nygifte hustru er fra Danmark, så hvorfor ikke lade sig vie midt mellem de 2 lande i 11 kilometers højde over indlandsisen.

Bryllupskanalen fylder 1 år i dag

Af Bryllupskanalen

Bryllupskanalen fylder 1 år i dag. Vi gik i luften første gang 1 november 2009, på samme tid som det analoge sendenet lukkede.

Romantisk bryllup til 300.000 kr.

Af Bryllupskanalen

Tilbage til en kold februar morgen blev Kåre & Sandra vækket med ordene “I har vundet et eventyrligt bryllup” De vandt et romantisk bryllup til en værdi på over 300.000 kr. På lørdag går det løs for Kåre & Sandra, når de 2 siger ja til hinanden. Parret kan blandt andet se frem til en kæmpe bryllupsfest for venner og familie på Hindsgavl Slot i Middelfart, specialdesignet brudekjole & vielsesringe og så ellers af sted på en romantisk bryllupsrejse til Mauritius i det Indiske ocean.

Links

Hårpynt & Diademer

Køb hårpynt og diademer i vores shop

Tlf: 70702823 | Besøg Website »